Öncelikle "Serinyol.Net " kurucularına sizin huzurunuzda bir kez daha teşekkür etmeyi bir borç bilirim; çünkü bu site sayesinde Havaalanının 10 Aralık’ta seferlere başlayacağını öğrenmiş ve zahmet çekmeden ve gün kaybetmeden Havayoluyla bu ziyaretimi gerçekleştirmiştim.
Serinyol için bir ilk olması ve oldukça kaliteli bir Web platformu olması nedeniyle, hepimizi ilgilendiren konularda, burada size açık mektup yazmaya karar verdim.
Gecen yılbaşında, doğup büyüdüğüm Serinyol'u bir haftalığına ziyaret ettim.
Çocukluğumuzda ve gençliğimizde basmadık yer bırakmadığımız ve her zaman cani gönülden bağlı olduğumuz kentimize sevinçle geldim ama ne yazık ki kentimiz adına endişeli, kızgın ve umutsuz dondum.
Bir haftalık gibi kısa bir tatilde kentimizi istediğim gibi gezemesem de, elimden geldiğince birtakım gözlemlerde bulundum. Kentimizi ilgilendiren bu gözlemlerimi sadece Başkan Bey'le paylaşmak yerine, halka açık bir Internet platformunda paylaşmanın daha yapıcı ve yararlı olduğuna inanıyorum.
Bastan söylemek istiyorum; bu açık mektubu yazmakta; kent sevgisinden başka bir amaç gütmüyorum.
Dost acı söyler ama doğru söyler misali; hiçbir tereddüt göstermeden açık açık eleştiri ve tavsiyelerde bulunmakta tereddüt etmeyeceğim. Yıllarca uzak kalmamın bir tek faydası var; kenti bir ziyaretçi gözüyle gözlemleyebilmemdir. Yanlış gözlem ve duyumlarım olursa da bu ortamda tartışılmasını isterim; benim gibi herkes doğrusunu öğrenmiş olur.
TESPIT EDEBILDIKLERIM
1-Kanalizasyon Sorunu :
Sayın Başkan !
Bu kadar acil bir sorunun ve kentsel utancın olduğu bir kente Belediye Başkanı olarak elinizden hiç mi bir şey gelmedi ? Bundan sonra sıralayacağım problemler bundan çok hafif kalır, bunu biliniz. Etrafta kokan, tasan, hastalık yayan fosseptiklerden daha acil hangi sorun vardı da siz bu sorunlarla 12 yıl geçirdiniz? Merak ediyorum; İller Bankası engelini asmak için sadece bürokratik yollarımı takip ettiniz? Biliyorum engel çok ama bu sorun için 24 saat uğraşmanız gerekirdi ve başarmalıydınız.
2-Elektrik voltaj Sorunu:
Babamın evi sobalıydı, bu kış annemiz rahat etsin diye salona klima taktirdik ve normalde rahatlıkla salonu çok güzel ısıtıyor. Ama sadece aksam 20.00 ;den sabaha kadar ısıtıyor . Çünkü gündüzleri klima çalışmıyor voltaj düşüklüğünden; neredeyse 160'a kadar düştüğü söyleniyor. Çoğu floresan lambaların voltaj düşüklüğünden söndüğünü de gördüm. Biliyorum Elektrik yatırımları size ait değil ama sizde bu kentin emini ve liderisiniz. Bu sorunla yaşanır mı? Merak ediyorum; küçük sanayici ve dükkan sahipleri ne yapıyor diye ? Serinyol neredeyse yari karanlıkta ; dert anlatacak merci bulamadınız mı? Şaştım kaldım bu ise ...
3-Şehir içi Yollar, Otomobil Parkları, Kavşaklar, Kaldırımlar :
Ne yazık ki Ana Şehir Bulvarı aynen Filistin'in Gazze kenti gibi sahipsiz ; toz, gurultu, kargaşa, keyfi ve düzensiz oto parkları, bozuk asfalt, işgal edilmiş kaldırımlar . Belediyecilik adına yapabileceğiniz çok şey var Sayın Başkan ! ...Bu kadar umutsuz ve sabırlı olmayın lütfen; küçük paralarla yapılabileceklerde var ; siz yeter ki araştırın, sorun, öğrenin. Bizzat halktan görüş alin, halkın desteğini isteyin ve yeter ki bir şeyler yapın.
4-Ağaçsız, Parksız , beton yığını Serinyol :
Bu maddeye bir şey yazmaya gerek var mı? Serinyol koca bir beton bloğa dönüşmüş ; birde binalarda kat standardı yok; kimi bina 7 katli, kimi 5, kimi 3 katli...Deprem bölgesinde hangi standartları uyguluyorsunuz? Bakin size kısa bir şey söyleyeyim; Serinyol bir kent özelliğinden çok artık bir betonarme kamp yada Getto görüntüsüne sahip . Dediğim gibi aynen Gazze gibi...
5-Belediye Hizmet Binası :
Bu binanın hiçbir estetik yada teknik bir özelliği yok ama kent tarihinde çok önemli bir binadır. Çünkü yıllarca ayni anda hem Belediye hem de Ortaokul olarak hizmet verdi. Hatırası ve işlevi çok önemlidir. Bu binayı statik ve mimari revizyonlardan geçirip, bir kültür merkezi olmasını arzu ederdim. Sakin yıkmayın bu binayı( çirkin de olsa)...Bu ziyaretimde birkaç fotoğrafını çektim ve saklayacağım. Yukarıdaki sözlerime ek olarak sormak istediğim sudur; 3 devredir yönetiyorsunuz, kendinize daha güzel bir bina yapamayışınıza şaşıyorum. Nasıl olur; 1968 yılından beri Belediye kendine bir duvar dahi örememiş? Nedeni ne olursa olsun, sizce normal bir durum mu bu?
6-Serinyol'un ilce Olması ve Belen'in işgali :
Bu bir vizyon ve duruş meselesidir. İlçe olmak için ne yaptınız? Neden başaramadınız? Yoksa bunun için girişim yapmadınız mı? Yada CHP'nin iktidar olmasını mi bekliyorsunuz?
Belen neredeyse tamamımızı içine dahil edecek; bu gaspa hiçbir bahane yeterli gelmez. Galiba bu iste basta siz olmak üzere , hiçbirimiz yeterli çabayı harcamamışız; ben sonuca bakıyorum. Kusura bakmayın ama Belen isi hepimiz için büyük ayıp ve ilce olamayışımız da büyük kayıp.
Kent sinirinin Belen'e bağlanması beni çok yıprattı ve hala hazmedemiyorum.
7-İmar politikası ve toplu konutlar için arsa üretme:
Kente nefes verecek ve Belediye'ye gelir getirecek girişimleriniz olduysa ve ben görememişsem, lütfen eleştirimi dikkate almayınız. Ancak ben göremedim ve kent gelişimi hiç sağlıklı görünmüyor. Fakir ve genç insanlarımıza mekan yaratmak sizin göreviniz ama böyle bir projeyi bulamadım, göremedim. Bu projeler Serinyol'a sınıf atlatırdı. lütfen bu ortamda da ilan edin yaptıklarınızı veya planlarınızı, hepimiz duyalım.
8-Esnafın durumu, Ticaret, Kültür :
Kışla ve Üniversite’den eğer Serinyol bunca zamandır hala yararlanamıyorsa, iste ben buna kahrolurum Sayın Başkan ! Toplu Alışveriş merkezi, özel öğrenci yurdu , toplu konut, park,sinema, kültür merkezi vs... Bunların bir kısmı özel yatırımcıları teşvik ederek başarılabilir, bir kısmı sizin zaten asli göreviniz. Havaalanı bizi nasıl etkileyecek, yarattığı fırsatlar var mı? Lütfen halkımızı bu konularda seferber edin ve somut projeler üretiniz. Bu gidişle Serinyol halkı daha da yoksullaşır, bu kadar çember daralmışken , ister istemez aklıma bunlar geliyor.
Sayın Başkan ! Sadece gözlemlerimi ve inandığım görüşlerimi dile getirmeye çalıştım.
Yukarıdaki maddelerdeki hususlarda yol almış olmanızı bekliyordum ama gerçekten çok hayal kırıklığını uğramış durumdayım.
Duyduklarımı yazmadım ve yazmak ta bana yakışmaz ; çünkü kanıtsız hiçbir şeye inanmam. Duyduklarımın doğru olmamasını cani gönülden arzu ediyorum. Sosyal Demokrat Belediye Başkanı olarak , halka çok daha yakın ve şeffaf olabilseydiniz , belki dedikodulara ve suçlamalara maruz kalmazdınız diye düşünüyorum.
Burada bitirirken size ve tüm Serinyol halkına sağlık ve aydınlık dolu günler diliyorum.
Saygılarımla,
Seyfiddin KARAÇAY